Manuális váltós autók

manualis-valtos-autok

Manuális váltós autók, automata váltós autók pro és kontra.

Ha manuális váltós autót bérel, akkor Önnek nyilván már van tapasztalata a kézi váltós autókkal. A kézi váltás tulajdonképpen lehetővé teszi, hogy az autó egyre gyorsabban egyre kisebb erőkifejtéssel tudja mozgatni az autót. A megfelelő váltókezeléshez némi gyakorlat, jó hallás és némi érzék is szükséges, mivel úgy lesz kiváló a jármű fogyasztása, ha megfelelően, az autó által kívánt ütemben pakolgatjuk a sebeséget. Van, akinek ez már a születése óta benne van a testrészeiben, és van aki sosem fogja megszokni a manuális váltót, ők azok akik „bakkecskézve” indulnak rángató autóval, és lefulladnak a pirosnál. Részükre jó megoldás lehet az automata autó, amelyet pont azoknak fejlesztettek ki, akik nem szeretik a manuális váltót. Most nézzünk néhány tényt és tévhitet a manuális váltós és automata váltós autók világából.

A manuális váltós és az automata váltós autók összehasonlítása.

A manuális váltóval és tengelykapcsolóval szerelt kézi sebességváltós autóknak lelkes védelmezőik vannak, de a tények nem támasztják alá a váltó felsőbbrendűségének és kívánatosságának néhány okát. Itt felsoroljuk a manuális és az automatikus sebességváltó előnyeit és hátrányait, és megvitatjuk a kézi sebességváltós járművek öt általános mítoszát.

A manuális váltós autó előnyei

 • A jármű vonzóbb a vezető számára.
 • A vezető teljes mértékben uralja a sebesség fokozatokat és azt, hogy mikor kell váltani.
 • Általában olcsóbb, mint egy automata váltós jármű.
 • A sebességváltó javítása olcsóbb.

A manuális váltós autó hátrányai

 • Manuálisan váltani fárasztó lehet nagy forgalomban.
 • A tanulási görbe meredek.
 • Pontos váltást igényel a dombokon, hogy elkerülje az elakadást vagy a visszagurulást.
 • Magasabb felszereltségi szinten nehéz megtanulni a helyes használatot.
 • Csak korlátozott számú jármű kínál korrekt botváltót.

Automata autós előnyök

 • A start stop rendszerrel könnyebb vezetni.
 • A járművek többsége automata váltót kínál.
 • A sebességváltó gyorsabban és simábban vált.
 • Jobb futásteljesítmény.
 • Kedvezőbb fogyasztás.
 • Az automata sebváltó korszerűbb, mint a manuális.

Automata autós hátrányok

 • Drágább a beszerzése, mint egy manuális váltós autó ára.
 • A sebességváltónak több mozgó alkatrésze van, ami nagyobb javítási költségeket eredményez.
 • Nem olyan szórakoztató vezetni - bár ez szubjektív.
 • A túl sok fokozatú sebességváltó túl gyakran válthat.

A kézi autók mindig jobb üzemanyag -fogyasztással rendelkeznek, mint az automata sebességváltóval rendelkező autók. Nos ez egy mítosz.

Korábban nagyjából adott volt, hogy a kézi sebességváltós járművek üzemanyag-takarékosabbak lennének, mint az automatikus társaik. De mivel a modern automaták további fokozatokat szereztek, és kevésbé támaszkodtak a nyomatékváltóra, mostanra megelőzték a manuális váltó autókat az üzemanyag -takarékosság tekintetében. Az automata váltó hangolása és a nyomaték vezérlés miatt sokkal takarékosabban gyorsít, lassít egy manuális váltó, mint egy mechanikus.

A kézi váltós autók kevesebbe kerülnek, mint egy automata.

A legtöbb esetben az autó manuális változata valóban kevesebbe kerül, de ez nem mindig igaz. Néhány márkásabb autótípusnál már megegyezik a kétféle típus közötti ár. Aztán ahogy nő a jármű futásteljesítménye, előfordulhat, hogy az automata váltós autó olcsóbb lesz mint a manuális. Sok esetben előfordulhat, hogy egy egy típusból nem is lehet manuális váltóval szereltet kapni. Például a 2019-es évben a járművek döntő többsége már automata váltóval szerelve gurult le a szalagról.

A legmenőbb sportautók csak kézi sebességváltóval érkeznek.

Igazából ez attól függ, mit nevezünk menő sportkocsinak. A kézi váltónak igazából 4-5 sebességig van értelme, a tényleg nagy teljesítményű autók döntő többsége akár 7-8 sebességes is lehet, ezt kézzel vezérelni nagyon nehéz, ezért nem is támogatják a gyártók. A sportkocsik brutális teljesítményét kézben tartani nagy figyelmet kíván, és ezért az automata autók manuális kapcsolói a kormányon kaptak helyet. A nagyon gyors felkapcsolás és automata sebesség vezérlés szükségessé vált a lehetőségek jobb kihasználása érdekében, tehát pl: egy Lambónál már muszáj az automatikus vezérlést használni.

A legtöbb modern sportkocsi kettős tengelykapcsolóval szerelt automata sebességváltót használ, amely számítógéppel vezérelt tengelykapcsolóval rendelkezik, és mindkét világ legjobbjait kínálja: a manuális vezérlést az automatika egyszerűségével és sebességével.

Ha álmai autójához szabványos kézi sebességváltó tartozik, akkor mindig kaphat automatát opcióként.

Az előző feltételezéshez hasonlóan ez sem igaz. Manapság az autók kis csoportja, többnyire sportos modellek, csak kézi sebességváltóval érkezik.

A fiatalok nagyon -nagyon szeretnék megtanulni a botváltást.

Úgy tűnik, nincs semmilyen bizonyíték ezen állítás alátámasztására. Valójában az ellenkezője igaz. Mivel viszonylag kevés a kézi sebességváltós jármű, sok sofőr, aki most szerezte meg a jogosítványát, nem lesz kitéve ezeknek, és így alig érdekli őket a manuális váltós vezetés megtanulása.