Autót bérelsz? Ezekre ügyelj!

Autót bérelsz? Ezekre ügyelj!

Az autóbérlés nem ördöngösség, de akad néhány olyan szabály, ami felett könnyű átsiklani, ha nem olvassuk el tüzetesen a bérleti szerződést. Célunk, hogy kellemes, zökkenőmentes utad legyen a bérelt járművel, így összeszedtük azokat a szabályokat és helyzeteket, amelyekre érdemes odafigyelned autóbérlés során.

Jelöljük meg az összes sofőr nevét!

Gyakori hiba, hogy csak a bérlő személyének neve szerepel az autó sofőrjei között, pedig a későbbiek során többen is a volán mögé ülnek. Érdemes megadnunk az összes olyan személy nevét, aki majd vezetni fogja az autót, hiszen ezért nem kell pluszban fizetni, ám bajba kerülhetünk, ha például baleset ér. Hivatalosan csak az a személy vezetheti a bérelt autót, akinek a neve szerepel a bérleti szerződésen, így, ha olyan valaki okozza a balesetet, akinek nincs feltüntetve a neve, akkor a jármű teljes értékéért felelősséget kell vállalnunk.

Ne próbáljunk ki a bérautóval extrém dolgokat!

A bérautóval bátran utazhatunk normál forgalmi utakon, ám nem autózásra szánt terepen – például egy erdei turistaúton – ne használjuk a járművet. Ne versenyezzünk a bérautóval, és ne vontassunk bérelt járművel. Ezek mind olyan helyzetek, amelyekben megsérülhet az autó, a javíttatást pedig nekünk kell kifizetnünk, hiszen nem voltunk elég körültekintőek!

Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk csöpögő, fröcskölő ételeket és italokat a bérautóban!

A dohányzás a legtöbb esetben kifejezetten tilos a bérautókban. Mivel egy kis méretű, zárt térről van szó, könnyedén átveszik az ülések a szagot, így mindenképp takarítást kell majd végezni az autóban. Az ételek és italok fogyasztásakor hasonló szituációval szembesülhetünk. Ha leöntjük, lefröcsköljük vagy összekenjük az autó üléseit vagy műszerfalát, akkor szintén mindenképp ki kell takarítani a járművet. Mivel a mi hibánkból szükséges a takarítás, nekünk is kell kifizetnünk azt.

Mindig vigyük magunkkal az autó forgalmiját!

Érdemes mindig magunknál tartanunk az autó forgalmiját, kiváltképp, ha mellette megtalálható a bérleti szerződés a saját adatainkkal, nevünkkel, címünkkel és bankszámlaszámunkkal, mert előfordulhatnak váratlan, kellemetlen helyzetek. Ha valaki feltöri az autónkat, akkor biztosan örülni fog neki, hogy figyelmetlenek voltunk, és a forgalmit is ottfelejtettük. Előfordul, hogy nem csak az autótól szabadít meg minket a tolvaj, de lakásunkba is betör, vagy bankszámlaadataink segítségével nagyobb mennyiségű összeget leemel a számlánkról. Ne hagyjuk a kesztyűtartóban vagy a csomagtartóban a forgalmit, mindig legyen nálunk, biztos helyen. A legjobb, ha a pénztárcánkba, vagy a táskánkban helyezzük, hiszen ezeket folyamatosan magunknál tartjuk.

Ügyeljünk az autó kulcsára!

A kulcsot, akárcsak a forgalmit, érdemes minden esetben magunkkal vinnünk. Amellett, hogy megrongálódása, vagy elvesztése magas költségekkel jár, nélküle még a járművet sem fogjuk tudni használni. Sőt, az is előfordulhat, hogy ha a kulcsnak nyoma veszik, az autót sem fogjuk megtalálni. Akármilyen rövid időre is hagyjuk el a járművet, mindig legyen nálunk a kulcs. Ne hagyjuk az ülésen, vagy a gyújtáskapcsolóban, mert előfordulhat, hogy bezáródik az autó ajtaja. Ilyenkor véletlenül se törjük ki az autó ablakát, vagy feszegessük az ajtót! Azonnal hívjuk fel az autóbérlő céget! Mindig tartsuk számon, hogy hol a kulcs, ne adjunk esélyt a tolvajoknak. Amikor leadni készülünk a járművet, semmikép ne felejtsük el leadni a kulcsot is. Előfordul, hogy már zárás után érkezünk vissza az autóval. Ilyenkor az arra kijelölt helyre helyezzük el a kulcsot, ne vigyük haza magunkkal!

Jelezzük, ha külföldre utazunk!

Kötelező jelezni, ha külföldi utazásra béreljük az autót, hiszen más szabályok vonatkoznak belföldi és nemzetközi bérlés esetén. Előfordul, hogy a bérlő megpróbálja eltitkolni, hogy át fogja lépni a határt a járművel, de mivel a legtöbb autóban nyomkövető rendszer is helyet kap, az aztókölcsönző cég látni fogja, hogy merre jár. Emellett számos hátrányunk származhat abból, ha nem jelezzük külföldre való utazási szándékunkat. Ha esetleg meghibásodik a jármű, nem lesz segítségünk, ha pedig balesetet szenvedünk, a teljes felelősség minket fog terhelni, mivel nem biztos, hogy külföldön is érvényes biztosítással rendelkezik a bérelt autó. Olyan országok is vannak, ahova tilos bérelt autóval behajtani, vagy nemzetközi vezetői engedélyre van szükségünk. A nem kívánt helyzetek elkerülése érdekében jelezzük tehát előre, ha külföldre utazunk!

Akkor is adódhatnak nem várt, kellemetlen helyzetek, amikor minden szabályt és javaslatot betartunk. Sőt, igyekszünk még annál is jobban vigyázni a járműre, mintha a sajátunk lenne. Ilyenkor bátran fordulj ügyfélszolgálatunkhoz, hiszen igyekszünk mindenben a segítségedre lenni, minél gyorsabban orvosolni a problémás szituációt.