Közösségi autózást vagy autókölcsönzést válasszak?

Közösségi autózást vagy autókölcsönzést válasszak?

Ha autózásról van szó, alapvetően 4 féle lehetőségünk van autóval utazni. Saját vagy a család autóját vesszük igénybe, autóbérlést választunk, közösségi autóban utazunk, vagy autómegosztást választunk. Az utóbbi kettő, talán még három is hasonlónak tűnhet, de más-más előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. Cikkünkben összeszedtük, hogy melyik formának mik az előnyei, és milyen helyzetben érdemes az egyes opciókra voksolnunk.

Saját / családi autó

A saját vagy családi autónak számos előnye van, melyek közül a legnagyobb plusz pont, hogy mindig rendelkezésünkre áll. Emellett nincs helyhez kötve, azaz bel- és külföldön bárhol használhatjuk. Azonban autótulajdonosnak lenni megannyi kötelezettséget is von maga után. Időt, pénzt és energiát kell szánnunk a karbantartására, mely most a tél közeledtével kifejezetten aktuális. Emellett parkolási díjat kell fizetnünk, és ha egyedül utazunk a járművünkben még a környezetet is jócskán szennyezzük.

Abban az esetben, ha kiszámíthatatlan, hogy mikor és hova kell utaznunk, vagy a lehető legkényelmesebb utazási megoldás a legfontosabb számunkra az egyéb tényezőkkel szemben, akkor a saját, vagy családi autó vásárlása lehet a megoldás. Ha azonban nyitottak vagyunk egyéb megoldásokra is, akkor az autóbérlés, közösségi autózás és autómegosztás kedvezőbb megoldást kínálhat számunkra.

Autóbérlés

Az autókölcsönzés szervezést és tervezést igényel. Előre tudnunk kell, hogy mikor és hova szeretnénk utazni vele, valamint mennyi időre szeretnénk autót bérleni. Előnye, hogy nem kell éves karbantartásért fizetnünk, nem kell gondoskodnunk hosszútávon az autó parkoltatásáról, és biztosak lehetünk benne, hogy egy műszakilag rendben lévő, biztonságos járművet vezetünk. Emellett az autókölcsönzéssel szinte azt az érzést élhetjük át, mintha saját gépjárművünk lenne. Az autóbérlés további előnye, hogy bel- és külföldön, hosszabb távok megtételére is kiválóan alkalmas. Számos kedvező lehetőséget biztosítunk mi is, amennyiben autókölcsönzésre adja fejét.

Ha nem rendelkezik saját autóval, hosszabb távú, hosszabb idejű utazást tervez és nem szeretne fix indulási-érkezési időponthoz alkalmazkodni, akkor az autókölcsönzés jelentheti a legjobb megoldást.

Közösségi autózás

A közösségi autózás vagy más néven telekocsi az okostelefonok és applikációk terjedésével jött létre. Számos olyan alkalmazás létezik, amelyek segítségével bárki feladhat egy hirdetést az útjának adataival és az utazás díjával. Az utazni vágyók pedig helyet foglalhatnak az illető gépjárművében. Előnye, hogy kedvező áron megtehetünk nagyobb távokat és ezesetben a legkisebb az egy főre jutó széndioxid-kibocsátás. Hátrány azonban, hogy nagyfokú alkalmazkodást igényel, hiszen adott időben, adott helyen kell lennünk, ahhoz, hogy igénybe vehessük a fuvart, valamint a biztonság sem 100%-os, hiszen nem tudhatjuk, hogy a jármű sofőrje mennyire gyakorlott.

Abban az esetben javasoljuk a telekocsizást, ha kis csomaggal rendelkezik, valamint nem fontos, hogy rugalmasan használhassa a gépjárművet, csupán A-ból B-be szeretne eljutni.

Autómegosztás

Az autómegosztás szintén az okostelefonok és applikációk megjelenésével kapott teret. Előnye, hogy az applikációk segítségével azonnal megkereshetjük azt a járművet, amely hozzánk legközelebb parkol és igénybe vehető. Hátránya viszont, hogy az autómegosztó szolgáltatók főként percdíj alapon számláznak, így ha a városon belül egy dugóban csücsülünk, akkor is pörög az óra. Továbbá az autómegosztás általában csak városon belül működik, így szemben az autókölcsönzéssel, nem vehető igénybe hosszabb távok megtételére.

Ha városon belül azonnal el szeretne jutni valahova és még nem is frekventált időszakban utazik, azaz kicsi a kialakuló dugók esélye, akkor az autómegosztás kiváló megoldás lehet.

Minden autózási formának megvannak a maga előnyei is hátrányai. Azt javasoljuk, hogy mérlegeljen a lehetőségek között és válassza az Ön számára leginkább megfelelő módot. Ha az autóbérlésre voksol, akkor pedig állunk rendelkezésre, vegy fel velünk a kapcsolatot!