Autós újdonságok 2022

Autós újdonságok 2022

2022 változást hozhat az autózásban!

Az autóbérlés népszerűsége töretlen volt az elmúlt évben is. Ez nem meglepő, hiszen az autóbérlésnek számos előnye van, melyek közül nem elhanyagolható, hogy nem kell egy tömött tömegközlekedési járművön zötykölődnünk maszkos társainkkal körülvéve.

Az autókölcsönzés előnyei többek között a következők:

 • Kényelmes, nincs időhöz kötve, nem kell rohannia, hogy elérje a buszt. Bármikor megállhat és elindulhat a gépjárművel.
 • Nem kell járulékos költségeket fizetnie, hiszen az autókölcsönző áll minden olyan költséget, mint például a gépjármű-felelősségbiztosítás.
 • Nem kell a szervizeltetésen aggódnia, hiszen ez szintén az autókölcsönző feladata.
 • Nem kell kitakarítania az autót. Az autókölcsönző lemossa, ki is porszívózza, és le is fertőtleníti minden bérlő után a gépjárművet.
 • Biztos lehet benne, hogy műszakilag kiváló állapotban lévő autót vezet, hiszen az autókölcsönző cég számára rendkívül fontos a biztonság.

Nem kétség, hogy az autókölcsönzés rengeteg előnyel jár. Az autózás, a gépjárművek felépítése a technológiai újításoknak köszönhetően egyre biztonságosabba válnak. 2022-től új szabályoknak kell megfelelnie az értékesítendő új járműveknek, melyek a biztonságot helyezik előtérbe. Mint sofőr, bizonyára Önt is érdekli, hogy melyek ezek a feltételek, hiszen hatással vannak a volán mögött töltött időszakokra. Mutatjuk:

 • intelligens sebességszabályozó rendszer
 • a sofőr fáradtságának felismerésére szolgáló technológiai újítások:
  • vészfékezés
  • jármű sávban tartása veszély esetén
 • tolatóradar
 • guminyomás pontos mérésére szolgáló eszköz
 • holttér csökkentése teherautók és buszok esetén

Az Európai Unió tagországai egyezményesen elfogadták azokat a biztonságtechnológiai intézkedéseket, amelyeket 2022 májusától minden új gépjárműnek tartalmaznia kell. Az intézkedések célja a halálos balesetek számának csökkentése. Egyes becslések szerint az ötödére csökkenthetők bevezetésükkel a komoly sérülések és végzetes balesetek. Fontos, hogy ezek a szabályok nem csak a személygépjárművekre, de a teherautókra és a buszokra is vonatkoznak.

Az intelligens sebességszabályozó rendszer (ISA) minden gépjárműbe kötelezően beépítendő. Működése a közúti táblák és az útvonal – térkép- elemzésén alapszik. A rendszer jelzi a sofőr számára, ha túllépi a megengedett sebességhatárt. Nem szabályoz, azaz nem csökkenti automatikusan a sebességet és ki is kapcsolható, de az autó beindításakor automatikusan elindul. A vészfékezés a sofőr fáradtságát ismeri fel, csakúgy, mint a sávban tartás. Emellett minden autót fel kell majd szerelni tolatóradarral és a guminyomás pontos mérésére szolgáló eszközzel.

A teherautók és buszok esetében a holtterek jelentik legtöbbször a balesetek okát, így az új járművekben figyelni kell a holtterek minimalizálására. A teherautók és buszok esetében továbbá egy olyan rendszer is beépítésre kerül, mely segítségével fel lehet ismerni a jármű közvetlen közelében tartózkodó gyalogosokat és kerékpárosokat, így a vészfékezés is bekapcsolhat.

A fenti technológiai újítások a 2022 májusától piacra kerülő személygépjárművekre, buszokra és teherautókra vonatkoznak.

Nem kérdés, hogy az autózás, így az autókölcsönzés is egyre biztonságosabbá válik. Akár baleseti szempontból, akár jelen helyzetben az egészségmegőrzés szempontjából.

Autóbérlés esetén forduljon hozzánk bizalommal, széleskörű gépjárműkínálatunkban Ön is garantáltan megtalálja a megfelelőt!