Miért van szükség Deposit fizetésére az autókölcsönzéshez?

Miért van szükség Deposit fizetésére az autókölcsönzéshez?

Miért van szükség Deposit fizetésére az autókölcsönzéshez?

Üdvözöllek kedves olvasó,
Sokan és sokat olvastak, hallottak már a híres kaucióról amit szükséges kifizetnünk ha autót kölcsönzünk, de miért is van ez így?
Hát kezdjük is az elején. A blogot  egy mai napon megismert ügyfelünk ihlette.
A kedves hölgy elmesélte nekünk, hogy hogyan is járt Ő itt Magyarországon. Említette, hogy egy multi cégnél foglalt autót ahol, minden rendben is volt, elégedett volt az autóval, és minden rendben volt a leadásnál is. Amikor haza repült, az akkor következő napokban várta a kauciója visszautalását, ami nem történt meg. Amikor próbált utána kérdezni telefonon, ahol azt az információt kapta, hogy valami gond volt az autóval, amit utólagosan vettek észre, de nem sérülés. További tájékoztatásra sajnos nincs lehetőség mert nem lát bele a mappába, mivel lezárt bérlés.
A kedves ügyfél várta a véleményünket ezzel kapcsolatban, hogy mit is gondolunk a helyzetről.
Nos, mindkettő oldal ismerete nélkül nehéz meglátni mi is a helyzet, így nem tudtunk állást foglalni, inkább csak elmondtuk a hölgynek mi is a menete a bérlésnek, és milyen indokok mellett lehet visszatartani a deposit-ot. 
Ezen felbuzdulva nézzük meg a befizetett kaució útját:
Alapesetben a gépkocsi kölcsönzésénél szükséges deposit, ez lehet készpénz vagy banki terhelés, levonás az ügyfél bankszámlájáról ami biztosítja a bérlőt és a bérbeadót arról, hogy egy balesetben mindenki megfelelően védett legyen.
A kaució rendszerint egy casco biztosítással van összekapcsolva, ( cégenként ez lehet más és más kisebb nagyobb összegben, de alapesetben így van), ez védi a feleket minden esetben még akkor is ha cserbenhagyás történik, vagy ha a károkozónak nincsen fedezetbiztosítása.
Az esetek többségében egyszerű az eljárás, a tulajdonos jelenti a kárt és, hogy cascora szeretné megcsináltatni az autót. Mindegy, hogy a sérülés 50 vagy 500 ezer forint értékű, a biztosító csak az önrészt kéri el a tulajdonostól, ami ez esetben az átvett kaució!! így ezen arányaiban csekély összegért mindenki védett. Ez a szabályos kárrendezés menete autókölcsönzésben.
Általában ilyen esetben van joga a cégnek visszatartania deposit-ot a szerződésben rögzítettek szerint.
Azt nem tudhatjuk, hogy a kedves hölgynél mi lehetett az akadály, így ezt nem is boncolnám tovább.
Káresemény hiányában a kauciót vissza kell téríteni az ügyfélnek, a szerződésben meghatározott időtartamon belül. Ez cégenként eltérő. Minden esetre a folyamat elég egyszerű, ha nincsen sérülés.

Autokolcsonzesbudapest.netHogy ez gyakorlatban hogy alakul Budapesten és az ország többi városában?
Kicsit másképpen… a Magyar piac még fejlődésben van, vannak még hiányosságok.
És igen itt egy pár szó erejéig beszéljünk a kaució nélküli autókölcsönzésről.
Ez igen csak jól hangzik… talán túl jól is az, hogy egy cég fedezet nélkül bérbe adja a tulajdonát..
Tudjuk sok jó ember él kicsi országunkban…. de mi van a többiekkel?
Nézzük a tényeket. Ha a korábbi leírás a szabályos menete az autókölcsönzésnek, akkor hogy is tud biztonságosan, mindkét félnek megnyugtató módon működni így a bérlés?
Nem bonyolult, induljunk ki abból, hogy a bérbeadó szeretné magát biztosítani ha káresemény történik, hogy az Ő tulajdona biztosított legyen…De hogyan lehetséges, ha nincs casco biztosítása?
Gondolom, innen már tudja mi a megoldás…
IGEN! Olyan bérleti szerződést írat a bérlővel alá, ami 100%-os készfizető kezességet jelent.
Gyakorlatban ez azt jelenti, ha Ön a károkozó és 500 ezer forintos kárt tett egy másik autóban, akkor ez Önnek 500 ezer forintjába fog kerülni!!
És itt az Ön által használt autó sérüléséről nem is beszéltem. Az ilyen szerződés szerint Ön, mint készfizető kezes, teljes vagyonával felel az autó és a vele okozott károk után. Így a szerződés szerint Ön polgári peres úton perelhető, így a vagyonával felel.
Hát nem biztonságosabb úgy autót bérelni, hogy mindenki biztosított, és káresemény esetén csak a Fix kauciója kerül levonásra és minden egyebet a biztosító rendez?
De..  Egyszerűbb. 
Most abba a témába nem mennék bele, hogy mekkora az esélye egy balesetnek. Ezt a rendőrségi statisztika igazolja. Természetesen ez ne így legyen, mindenkinek biztonságos és körültekintő autókölcsönzést kívánunk.
A leírtak szerint már érthető, hogy a biztosítási rendszer jól működik, védi az ügyfelet és a tulajdonost kár esetén. A jól működő üzleti kapcsolat alapja itt kezdődik.
Cégünk minden esetben azt ajánlja ügyfeleinek, hogy keresse meg a megfelelő céget a Magyarországi piacon és ragaszkodjon teljeskörű biztosításhoz.
Aki ma 1000 forintot megtakarít, holnap 100 ezreket fizet!
Reméljük tudtunk segíteni Önnek, hogy tisztán láthasson a tények és tévhitek között. Biztonságos autóbérlést kívánunk minden új és régi ügyfelünknek. Autokolcsonzesbudapest.net.