Ezekre figyelj az őszi autókarbantartás során!

Ezekre figyelj az őszi autókarbantartás során!

Az ősz átmenet a forró nyár és a hideg tél között. Ez az az időszak, amikor érdemes időt szánni az autó ellenőrzésére, hogy felkészítsük a megváltozott körülmények jelentette kihívásokra. Ha megfelelően végezzük el az őszi karbantartást, akkor megkönnyíthetjük a dolgunkat télen, hiszen a munka javán már túl leszünk.

Gumik

Ősszel sokan még a nyári gumikat hagyják fent, pedig októberben és novemberben gyakran már 0 fokot is mérnek a hőmérők az esti vagy a reggeli órákban. Hogy biztosak legyünk abban, hogy minden rendben van, ellenőrizzük a guminyomást és az abroncs mintázatát. A megfelelő értékeket a tanksapka belső felén megnézhetjük. Ha elégtelen a levegő nyomás, akkor egyszerű dolgunk van, álljunk meg a legközelebbi benzinkúton és fújjuk fel. Ha azonban a kopás egyenetlen az abroncson, akkor mindenképp érdemes szervízbe vinni a járművet. A nyári gumikat érdemes már ősszel télire cserélni, hiszen az eső és dér miatti csúszós utakon nem mindig állnak helyt a nyári abroncsok. Természetesen, ha autóbérlésen gondolkozik, akkor nem kell aggódnia a gumik állapota miatt, hiszen körültekintően ellenőrizzük gépjárműveinket!

Akkumulátor

A hideg reggelek nem kedveznek az akkumulátor működésének, így érdemes átvizsgálni még mielőtt baj lesz. Kiváltképp, ha nyáron akadtak problémák az indításkor, akkor számíthatunk arra, hogy ősszel, és főként télen meggyűlik a bajunk vele. Az akkumulátor ellenőrzését a legjobb, ha szakemberre bízzuk, aki a különböző szennyeződések és lazulások után is kutat. Ez rendkívül fontos, hiszen például, ha az akkusaru szennyeződött, akkor menet közben is lehetnek problémák, nem csak az az induláskor. Egy minőségi akkumulátor 20-25 ezer forintba kerül, ami csekély összeg azért, hogy biztonságos gépjárműben utazhassunk. Ne halogassuk az akkumulátor vizsgálatát!

Hűtőfolyadék

Mivel hamarosan nem csak 0, de mínusz fokokra is ébredhetünk, érdemes megnéznünk, hogy a hűtőfolyadékkal minden rendben van e. A hűtőfolyadék fagyáspontjának vizsgálatát bármelyik benzinkúton elvégzik, így ha arra járunk, a gumik felfújása mellett fordítsunk figyelmet a hűtőfolyadék fagyáspontjának megvizsgálásra is. Érdemes olyan folyadékra cserélni a jelenlegit, amely -25 fokos fagyásponttal rendelkezik, emellett biztosítsuk a megfelelő folyadékszintet is.  

Ablakmosó folyadék

Már ősszel érdemes téli ablakmosó folyadékot tölteni az autóba, hiszen így nem kell aggódnunk az éjszakai fagyok miatt. A nyári autómosó folyadék sajnos könnyen befagyhat, ami akár szétfeszítheti a tartályt is. Kerüljük el a bajt, gondolkodjunk előre!

Fékrendszer

Az alacsony hőmérséklet a fékrendszerre is hatással lehet. Ellenőrizzük le, hogy nincsenek e elkopva a fékbetétek. Ha nagyon kopottnak találjuk, akkor célszerű kicserélni őket. Ha pedig vezetés közben valamilyen problémát veszünk észre, akkor mindenképp vigyük szervízbe autónkat! Fékcsere után hagyjunk időt az új részek beágyazódására, tehát ne vezessünk túl gyorsan, igyekezzünk óvatosan fékezni, hiszen a túlzott fékezés ártalmas lehet az új alkatrészeknek, így romolhat a hatékonysága és a teljesítménye is.

Levegőszűrő

Tavasszal és nyáron rengeteg por és pollen van a levegőben, amelyek bejutnak az autó levegőszűrőjébe. Amellett, hogy az egészségnek sem tesz jót a szennyezett szűrőn keresztül áramló levegő, a szennyezett szűrő csökkenti a légáramlást, a lóerőt és a motor teljesítményét is. A levegőszűrő cseréje nem vesz igénybe sok időt, általában fél óra alatt végezhetünk vele, valamint nincs szükségünk semmilyen speciális eszközre ahhoz, hogy elvégezzük ezt a karbantartást. Ne halogassuk! Mi kiemelt figyelmet fordítunk bérautóink levegőszűrőjének karbantartására is, így önnek nem kell aggódni a szennyező anyagok miatt, ha az autóbérlés mellett dönt.

Motor

A fagyálló mellett az olaj, a szíjak és a tömlők vizsgálata is nélkülözhetetlen időnként. Az őszi karbantartás pont ideális erre. Vegyük figyelembe, hogy az olajat rendszeresen cserélni kell, ha hatékonyan szeretnénk működtetni gépjárművünket.

Lámpák

A megfelelő világítás minden esetben fontos, különösen ősszel, amikor a nappalok már rövidebbek és többet kell vezetnünk sötétben. Az őszi átvizsgálás során érdemes minden lámpát egyesével megnézni. Ha hibát tapasztalunk, akkor azonnal cseréljük ki az izzót, vagy ha elektronikai gond adódott, akkor vigyük szervízbe a gépjárművet. Jó megoldás, ha tartunk magunknál pótizzókat, hogy ha esetleg útközben kerülünk váratlan helyzetbe, akkor azonnal tudjunk cselekedni. Általában az izzócsere egyszerű művelet, de néhány modell esetében nehézkesebb lehet. Ha esetleg autóbérlés során adódik bármilyen rendellenesség az izzóval, telefonon elmondjuk a teendőket.

Ablaktörlők

Az ősz, az esős időszak beköszöntével egyre többször lesz szükség az ablaktörlők használatára. Általában maximum 2-3 évig működnek megfelelően az ablaktörlők. Ezt követően már csíkos nyomot hagynak, ami bosszantó tud lenni vezetés közben. Az ablaktörlők cseréje pár ezer forintból megvan, így nem érdemes ezen spórolni!

Ezek azok az ellenőrzések, amelyeket mindenképp célszerű elvégezni ősszel, hogy minden rendben legyen az autóval. Ha pedig autóbérlésen gondolkozik, akkor nem kell aggódnia, gépjárműveinket rendszeresen karbantartjuk, így az őszi időszakban is elvégezzük a megfelelő ellenőrzéseket! Ha kérdése, észrevétele adódott, forduljon hozzánk bizalommal!